Övergång till PE100 på rulle

2015-10-08

PE tryckrör på rulle enligt EN12201 i dimensionerna 16-110 mm har vanligtvis levererats i PE80 material. Från och med 1. Januari 2016 övergår Hallingplast till PE100 på alla lagerförda rullar.

PE80 material har en lägre tryckhållfasthet än PE100, och övergången ger därför ett rör som tål högre tryck än rören i PE80. Naturligtvis kan vi producera PE80 på rulle på beställning av större mängder, men man måste räkna med en viss leveranstid då vi fasar ut produkten från lagret. Ett argument för PE80 på rulle har varit att det är något mjukare och mer flexibelt än PE100. Enligt praktisk erfarenhet, är denna skillnad utan betydelse och vi har därför inga nya riktlinjer för hantering av rullar.

Eftersom alla raka rör och rördelar för svetsning tillverkats i PE100 de senaste åren, kommer övergången inte orsaka några problem för svetsning. Vi rekommenderar ändå att du vi beställning av rör rördelar ställer krav på din leverantör på jämn kvalitet med rätt designfaktor och beräknad livstid. Normalt används en designfaktor 1,25. Te x en PE100 SDR17 PN10. Tänk då på att en rördel SDR17 kan ha en reduceringsfaktor och därmed ej klarar PN10.

För mer detaljerad information - se informationsblad här!

Om Hallingplast

Hallingplast extruderar rör och profiler i olika plastmaterial, med betoning på polyeten (PE) och polypropen (PP).
Genom samarbete med några av Europas bästa företag inom plastbearbetning, erbjuder vi ett komplett sortiment av rör och delar.

Läs mer om Hallingplast ›

Umbraco CMS från MarkedsPartner