;

Karlskrona kommun installerar Hallingplast SESU

Under 2024 har Karlskrona kommun beslutat att lägga en ny sjöledning med Hallingplast SESU, ett mantlat och färdigviktat rör som inte kräver betongvikter. Beslutet innebar att kommunen valde en unik lösning framför den traditionella och tidsödande kombinationen av standardtryckrör och betongvikter.

Bakgrund

Karlskrona kommun består av 1 650 öar och är känd för sin unika skärgårdsmiljö. Karlskrona är dessutom en av få svenska städer som är byggd på öar. Skärgården och stadens arkitektur är en del av Karlskronas världsarv, erkänt av UNESCO. 

Kommunen har ett stort antal sjöledningar i bruk, både för vatten och avlopp. De äldsta är troligen lagda så tidigt som på 1960-talet. Av tradition har man under många år använt sig av betongvikter och spännband för att sänka ner och förankra sjöledningar. Karlskrona är dessutom den enda kommun i Sverige med eget heltidsanställt dykarlag, som till stor del arbetar med just sjöledningar. 

Ungefär tre till fyra gånger per år händer det att någon av kommunens sjöledningar flyter upp till ytan. Detta beror oftast på att ledningarna är otillräckligt viktade och att gaser, särskilt i avloppsledningar, bildas. I och med att kommunen upplever stora variationer i antalet invånare under året, med en kraftig ökning av gäster under sommaren, måste ledningsnätet dimensioneras utifrån den högsta belastningen. 

Denna överdimensionering medför att det under lågsäsong kan ta upp till åtta dygn för avloppsvattnet att nå reningsverket, vilket tillsammans med förhållandevis varmt vatten, kan leda till gasbildning – exempelvis metan – inne i ledningarna. Om ledningarna då är för lågt viktade kan de stiga upp till ytan, vilket medför risk för olyckor då båtar och vindsurfare kan kollidera med ledningarna eller med de betongvikter som används.

Under 2024 påbörjades projektet med att lägga en ny tryckavloppsledning mellan två pumpstationer på Verkö. Efter noggranna överväganden beslutade kommunen att installera Hallingplast SESU, ett mantlat och färdigviktat rör som inte kräver betongvikter. Beslutet innebar att kommunen valde en ny och unik lösning framför den traditionella och tidsödande kombinationen av standard tryckrör och betongvikter.

Joakim Pettersson, dykledare vid Karlskrona kommun leder arbetet med ny sjöledning tillsammans med Per Persson som är arbetsledare.

Projekt: Riddardalen – Blixten TA
Tryckavloppsledning mellan två pumpstationer på Verkö
Total ledningslängd ca 600 meter
Rörlängd: 12 meter
Antal skarvar: 49 st
Rördimension ø160 mm (mediarör exkl mantel/viktning)
Viktningsgrad: 60%
Installation hösten 2024

Arbetet med aktuell sjöledning inleddes med att 50 st rör skarvades samman genom stumsvetsning, vilket gjordes på land i en så kallad svetscontainer. Ledningen drogs sedan ut i vattnet allt eftersom den blev klar. 

”Att använda färdigviktade rör med skyddande mantel var nytt för oss och det krävdes anpassning av de yttre svetsbackarna då dimension på rör inklusive mantel är något större på den del av röret som inte är skalat vid leverans”, säger Per Persson, arbetsledare vid Karlskrona kommun. "Med färdigviktade rör gick arbetet dubbelt så fort, eftersom momentet med att montera betongvikter kunde elimineras. Detta sparar inte bara tid utan förbättrar även arbetsmiljön genom att personalen slipper tunga lyft. Den ökade effektiviteten gör att vi kan lägga fler ledningar på samma tid, vilket ger tydliga ekonomiska fördelar."

När svetsarbetet var klart var sjöledningen redo att bogseras ut till den plats där den skulle sänkas ner. För detta arbete krävdes endast tre mindre båtar. En båt som bogserade ledningen, en båt som styrde den bakre delen av ledningen samt en följebåt redo att göra insatser vid behov. 

Landfästen var sedan tidigare förberedda och vid installationen fanns grävmaskiner på plats för att hjälpa till med att dra upp ledningen på land. Den kraftiga manteln på Hallingplast SESU-röret skyddade ledningens ändar under uppdragningen, vilket säkerställde ett tryggt och skonsamt arbete. Manteln ger även röret extra skydd under ledningens livstid. Bogsering inklusive uppdragning vid landfästen samt sänkning av ledningen tog vid detta projekt knappt tre timmar. 

Hög precision och effektiv läggning

Konstruktionen hos Hallingplast SESU möjliggör att sjöledningar kan läggas med stor precision. Endast ett fåtal mindre båtar krävs för att finjustera ledningens dragning innan den sänks ner till botten. Detta är en stor fördel i de fall man behöver ta hänsyn till bottenegenskaper eller exempelvis befintliga sjöledningar.

Efter att ledningen har sänkts ner till botten grävs den ner samt ansluts vid respektive landfäste. Den spolas även ner cirka 30 cm under botten för att skydda ledningen ytterligare. ”Vanligtvis spolar våra dykare ner ledningen där djupet understiger tre meter. I detta projekt kommer vi dock att spola ner hela ledningen då endast en kort sträcka ligger på djup överstigande tre meter”, säger Joakim Pettersson, dykledare.

Med Hallingplast SESU får man ett slätt rör utan tillbehör som betongvikter och spännband, vilket innebär att hela ledningen har samma livslängd. Eftersom ledningen ligger tätt mot botten och saknar utstående delar, minimeras dessutom risken för att fiskeredskap eller ankare fastnar. Detta ger ett säkrare och tryggare ledningsägande.

När sjöledningen är på plats och finjustering av rätt position är klar, sänks ledningen ner till botten.