;

Hallingplast bygger ny anläggning för återvinning av 10 000 ton plast.

Hallingplast tar ett stort steg in i den cirkulära ekonomin. 10 000 ton uttjänt plast per år blir råvara till nya produkter i en nybyggd anläggning. Kan gammal plast bli bra och säkra rör?

Den nya anläggningen står klar och kommer att testköras i november 2024. Därmed tar Hallingplast ett viktigt steg in i den cirkulära ekonomin. I den nya anläggningen kan vi återvinna 10 000 ton uttjänta plaströr per år. 

Det betyder 10 000 ton högkvalitativ plastråvara – främst PE100 – som annars skulle vara ett avfallsproblem. Nu kan materialet återvinnas till nya produkter för användning till både VA, industri och för kabelskydd. 

  • Hur kan gamla PE- och PP-rör återvinnas till fullvärdigt material? 
  • Finns det verkligen 10 000 ton uttjänta plaströr att tillgå varje år? 
  • Vad kan rör av återvunnen plast användas till? 

Det är bara några av de frågor vi har arbetat med de senaste åren.  

Ny fabrik för återvunnen PE- och PP-plast 

Mest synligt från utsidan är en ny byggnad på 4 500 kvadratmeter, varav 3 800 kvadratmeter inomhus och 700 kvadratmeter yta under tak utan väggar. 

Anläggningen ska tillverka pellets av återvunnen plast.  

Byggnaden står på Kleivi Syd, tvärs över älven från Hallingplast fabrik på Kleivi industriområde utanför Ål i Hallingdal. 

Läs även:Återvinning av PE-tryckrör och PP-spillvattenrör 

Enkelt uttryckt återvinns plastmaterial i två steg. Först maler vi plasten till granulat, med partikelstorlek som pärlor, som kan bearbetas ytterligare i pelleteringsanläggningen. Vi smälter granulatet till en homogen massa, tillsätter stabilisatorer och får ut plastpellets som kan användas för att tillverka rör och rördelar. 

Bilden: Befintlig pelleteringsanläggning vid Hallingplast. Den nya anläggningen har tio gånger högre kapacitet.  

Bilden: Uttjänta plaströr blir ny råvara i Hallingplast nya anläggning för återvinning. 

Men före produktionen har vi en annan viktig fas av arbetet att återvinna plastmaterial: Insamling av begagnad plast och sortering i sorter och kvaliteter.  

Den nya fabriken kommer i första hand att tillverka råmaterial i form av pellets, som i sin tur utgör råvara för produktion av rör och rördelar i PE och PP. Pelletsråvaran ser ut som den vanliga råvaran vi använder i all produktion. 

Malning och pelletering 

Krossverket maler rör och rördelar till mindre fragment som kan hanteras i bulk. Den anläggningen fanns redan på plats eftersom vi investerade i ny och uppgraderad malningsutrustning i vår huvudfabrik för några år sedan. Vi har återvunnit spill från produktionen i över 30 år, så den hanteringen är ingen nyhet för oss på Hallingplast. 

Bilden: PE och PP mals till granulat, med partikelstorlek som pärlor. Här visas den befintliga anläggningen för besökare på Hallingträffen.  

Den nya pelleteringsanläggningen är helt ny och kompletterar den anläggning vi redan har i drift. Med den nya anläggningen får vi tio gånger högre pelleteringskapacitet. Använd plast har värmts flera gånger och förlorat en del av stabilisatorer i materialet. I pelleteringsprocessen tillsätts nya stabilisatorer för att förnya plastmaterialet. Det nya materialet tål uppvärmning och har lång livslängd, precis som andra plastråvaror. 

I den nya fabriksbyggnaden har vi även en anläggning för formsprutning av rördelar i PE och PP. Detta har inte direkt med återvinningen att göra, men är ett praktiskt sätt att effektivisera Hallingplasts fabrik och produktionsflöde. 

Planering och byggnation

Bilden: Sverre Tragethon, VD för Hallingplast AS framför den nya återvinningsanläggningen som började projekteras 2021-22. 

Den nya fabriken har vuxit fram samtidigt som vi gick med som en av sju partners i SirkAQ-projektet för dr6gt ett år sedan.  

Läs även:  SirkAQ-projekt 

Exempelvis genererar norska fiskodlingsanläggningar stora mängder uttjänt polyeten som används för bassänger och kassar. Mycket av plasten är gammal och uttjänt. Detta material lämpar sig utmärkt för materialåtervinning. 

Finns det 10 000 ton uttjänt plast att tillgå varje år? 

Det finns stora mängder uttjänt plast både inom VA-branschen men även inom övrig infrastruktur och industri, exempelvis från fiskodlingar.  

Det är ganska olika segment, men de använder i stort sett samma typer av rör. Rör från VA-branschen ska hålla i minst 100 år. Det tar alltså lång tid innan materialet tjänat ut och kan samlas in. 

Det finns dock en betydande mängd material från anläggningar som är klara för återvinning redan nu. Exempel är tillfälliga ledningar i byggprojekt, installationer som har fått grävas upp på grund av fel eller ombyggnad och vissa sjöledningar som tas upp för att ägaren lägger nya ledningar. 

Vi ser också en del återvinningspotential från ledningar inom industrin. 

NPG – The Nordic Plastic Pipe Association – har genomfört ett projekt för att testa insamling och sortering av plast från byggarbetsplatser. På endast fyra eller fem  olika byggarbetsplatser samlades 11 ton plast in på kort tid, den största andelen var PE100-rör. Det handlar om högkvalitativa plaster som borde återföras till producenternas materialflöde. 

Tillämpningar för återvunnen plast 

Potentialen är stor, även inom infrastruktur. Men mycket återstår att göra när det gäller insamling och sortering. 

Detta är fortfarande ett förhållandevis nytt område, men medvetenheten ökar. Standarderna för produkter för infrastruktur kommer i framtiden att tillåta en större andel återvunnet råmaterial – förutsatt att tillverkaren kan dokumentera egenskaper och livslängd. 

Återvunnen plast kommer knappast att användas som råvara för tryckrör. Men i icke trycksatta rörsystem, som dagvatten, spillvatten och kabelskyddsrör, har återvunnet material stor potential. 

Hallingplasts nya anläggning representerar en investering på 150 miljoner norska kronor. Dessutom investerar vi ytterligare 150 miljoner i den befintliga fabriken. Investeringen och den nya fabrikens potential i den cirkulära ekonomin är en naturlig del av Hallingplasts historia. 

Viktig satsning för Hallingplast 

Hallingplast har genom historien tagit stora steg och gjort stora investeringar. 2008 gjorde vi den dittills största satsningen genom att investera i en ny fabrik. 

Den nya återvinningsfabriken är även detta ett stort och viktigt steg.  

För oss på Hallingplast är det viktigt att ta ansvar för det vi gör. När vi går in i den cirkulära ekonomin vill vi hjälpa våra kunder att återföra sina produkter till ett cirkulärt kretslopp. Det skapar också nya affärsmöjligheter och nya arbetstillfällen för att säkerställa att uttjänt plastmaterial återförs till nya produkter med hög kvalitet och kan skickas till rätt marknader. 

För Hallingplast har det varit en otroligt spännande och rolig resa, och vi ser hur denna satsning skapar stolthet hos våra medarbetare. Projektet har drivit fram ett engagemang och en kreativitet som vi är mycket stolt över att ha i vårt företag. Det är också roligt att se vilket engagemang vårt projekt väcker på andra håll.  

Vi hoppas att nordiska rörledningsägare kommer att se positivt på trenden mot ökad användning av återvunnen plast. Hallingplast har åtagit sig att producera ett av världens bästa återvunna granulat för plaströr och rördelar. Vi är spända på att se vilka användningsområden detta råmaterial kommer att hitta. Även om vi tar ett stort steg framåt med denna satsning, är det fortfarande bara en början.